Cockatoo

Kakadu-známe druhy

17. srpna 2010 v 19:30 | Parrotik ♥
ZNÁME DRUHY KAKADU:

1 - kakadu biely
2 - kakadu žltolíci
3 - kakadu goffinov
4 - kakadu ružový

- CHARAKTERISTIKA

- Dĺžka: 40 cm
- Priemerná životnosť: 40 rokov
- Rozdiely pohlaví : rozlíšiť pohlavie je veľmi ťažké
1 - kakadu biely - samičky majú tmavú, červeno-hnedú farbu očí
2 - kakadu žltolíci - samčekovia majú tmavšie oči ako samičky
3 - kakadu goffinov - samčekovia majú tmavšie dúhovky
4 - kakadu ružový - samčekovia majú tmavšie oči, samičky červenohnedé

Tieto vtáky majú zaujímavý vzhľad a sú zároveň aj veľmi inteligentné. Kakadu zlatochochlý je preto obľúbeným chovancom v klietkach v svojej domovine a aj na celom svete. Bežne tieto papagáje dosahujú hmotnosť okolo 800 gramov a dĺžku 45-50 cm. Perie kakadu zlatochochlého je biele, spodné perá chocholu, spodná strana krídel a chvosta sú žlté. Zobák tohto papagája je šedočierny a nohy šedé. Samci tohto druhu majú farbu očnej dúhovky čiernu, u väčšiny samíc je farba dúhovky viac červenohnedá. Kakadu zlatochochlý sa vyskytuje v rôznych klimatických pásmach austrálskeho kontinentu od najsevernejšieho cípu štátu Queensland ponad pohorie Iron Range Mountains až po Snowy Mountains. Jeho početné stavy sa vyskytujú aj v Adelaide, južnej Austrálii a vidno ho aj v oblasti Perthu, na Novej Guinei a priľahlých ostrovoch. Tento kakadu bol umelo vysadený na Novom Zélande a na niektorých ostrovoch Indonézie.
Kakadu zlatochochlý obýva otvorenú krajinu, lesy, subtropické a tropické dažďové pralesy, ale aj parky. Tieto vtáky sa dobre adaptovali na osídľovanie krajiny európanmi a žijú aj v mnohých metských aglomeráciách.
Ich charakteristický chrapľavý škrekot dokáže byť veľmi prenikavý a ozýva sa po území na ktorom hniezdia. V niektorých oblastiach Austrálie obrovské kŕdle týchto papagájov svojimi náletmi na polia spôsobujú veľké škody. Sú plieničmi obilných polí, ovocných sadov a všetkého dreveného od drevených konštrukcií domov a záhrad až po živé stromy. Pre tento dôvod sú tieto papagáje so súhlasom vlád krajiny likvidované ako škodcovia odstrelom a rôznymi jedmi. Na druhej strane v Austrálii od roku 1894 dodnes platí zákaz vývozu akéhokoľvek vtáctva mimo kontinentu. U kakadu zlatochochlého prevažuje hlavne rastlinná potrava. Sú to najčastejšie rôzne semená rastlín, ovocie, zelenina, rôzne bobule, pupene, listy a kvety stromov. V zajatí sú tieto vtáky kŕmené špeciálnymi zmesami. Ako doplnok sa odporúča pridávať vetvičky stromov a piesok, ktorý má pomôcť pri trávení.V divočine sa tieto papagáje dožívajú 20-40, v zajatí až 70 rokov. Kakadu zlatochochlý hniezdi v dutinách stromov. Samica znáša 2-3 vajcia, z ktorých sa mláďatá vyliahnu približne za 30 dní.

Kakadu čierny (Kakadu žltochvostý) o ňom

5. srpna 2010 v 20:48 | Papoušek XXX
Kakadu žltochvostý (iné názvy: kakadu čierny, kakadu bielosluchý, kakadu bledosluchý,lat. Calyptorhynchus funereus) je druh papagája kakadu z rodu Calyptorhynchus.
Vyskytuje sa na juhovýchode Austrálie od polostrova Eyre Peninsula po južný až juhovýchod stredu Queenslandu a je najmohutnejším kakaduorodým a zároveň aj najväčším austrálskym papagájom. Často ho možno vidieť aj v zastavaných častiach metropol ako sú Sydney a Melbourne.

Pôvod pomenovania

Kakadu žltochvostý bol prvýkrát opísaný anglickým prírodovedcom George Shawom. Súčasné pomenovanie druhu, Calyptorhynchus, pochádza z gréckeho calypto-/καλυπτο- "skrytý" a rhynchus/ρυγχος "zobák".[1]

Opis

Dospelé vtáky môžu dosiahnuť dĺžku 55-65 cm a hmotnosť viac ako 800 gramov. U peria u nich dominuje hnedočierne zafarbenie so svetlejšími okrajmi, v príušných partiách je jasnožltý kruh, žlté zafarbenie je aj na spodnej strane krajných chvostových pier. Zobák kakadu čierneho je tmavošedý, dúhovka oka tmavohnedá, neoperený kruh okolo očí je staroružovej farby, nohy tohto papagája sú zelenohnedé.
U samice je príušná časť svetlejšie žltá, zobák má rohovú farbu a nahé okružie očí je tmavošedé. Mladí samci sú podobní dospelej samici.

Hniezdenie




Kakadu čierny, lúpajúci kôru stromu.



Kakdu čierny má dlhé obdobie hniezdenia. Hniezdo pripravujú obidva vtáky v páre (samec aj samica) vo veľkých dutinách stromov. Na jednom až dvoch znesených vajciach sedí samica, samec ju počas inkubácie prikrmuje. Z jednej násady obvykle prežije iba jediné mláďa, ktoré je závislé od rodičovskej starostlivosti okolo šiestich mesiacov.

Potrava

Prirodzená potrava kakadu čierneho je pestrá. Väčšinou ide o semená miestnych druhov stromov hlavne prasličníka sivého (Casuarina) ale aj eukalyptov, akácie, banksií a hakey, no aj šiškami do Austrálie privezenej borovici hladkej. Tieto papgáje majú rady aj larvárne štádiá drevokazného hmyzu, ktoré dolujú pod kôrou stromov

Pár obrázkov kakadua

26. července 2010 v 21:14 | Papoušek XXX
http://www.smh.com.au/ffximage/2005/03/09/ani_cockatoo_gallery__370x386.jpg

O Kakaduovi Žltolícom

23. července 2010 v 9:25 | Papoušek XXX
Trieda: Vtáky (Aves)
Poriadok: Papagáje (Psittaciformes)
Čeľaď: Kakaduovití (Cacatuidae)
Druh: Kakadu žlutolící (Cacatua sulphurea)
Výskyt: Ostrovy Indonézie
Veľkosť: 33-40 cm
Krúžok: 9,5 mm
Počet vajec: 2-3 vajcia
Inkubačná doba: 25-28 dní
Potrava: Zmes semien pre veľké papagáje
Cena: Okolo 25 000Kč

Popis: Základná farbou kakadua žlutolícího je biela. Jasne žltú farbu má len Chocholček a Prius. Spodná strana letiek a chvosta sa vyznačuje svetle žltým nádychom. Zobák a nôžok šedočierny. Okružie oka biele. Pohlavia spoznáme podobne ako u ostatných kakadu podľa farby dúhovky. Samec má oko čiernohnedé a samice červenohnedé. Je si veľmi podobný s kakaduem žlutočečelatým, od ktorého sa líši len rozmermi.

Výskyt:
Obýva Indonézske ostrovy Celebes, Butóny, Malé Sundy a Flores, vysadený iv Singapure. Žije v dažďových lesoch i otvorenej krajine. Združuje sa do veľkých kŕdľov, ktoré sa vyznačujú charakteristickými hlasnými prejavmi. Časne z rána sa prilietajú nakŕmiť na banánovníkové a kukuričné plantáže. Živí sa tiež rôznymi bobuľami, orechy, hmyzom, výhonky a kvety blahovičník. Hniezdiť začína na jeseň vysoko v dutinách stromov.
Skoro všetky poddruhy sú ohrozené vyhynutím a na niektorých ostrovoch sa už vôbec nevyskytujú. Jedným z dôvodov je zlý stav životného prostredia (napr.: premena lesov v poľnohospodársku pôdu) a samozrejme ilegálne odchyt vtákov.

Chov:
Vďaka svojej otužilosti je ideálnym papagájom pre vonkajšie voliér. V dnešnej dobe je u nás hojne zastúpený a je docielená i odchovu. Vtáky umiestňujeme do voliéry s preletí aspoň 5 m, výška a šírka približne 2 m. Začiatku hniezdenia predchádza tok, kedy vtáky so vztýčenými Chocholček vykonáva snubný tanec pri ktorom samček pokyvuj razantne hlavou a vydáva vábivé zvuky. Najvhodnejší pre chov je kmeňová búdka o min. priemeru 40 cm a výškou 70 cm (aj viac). Vletový otvor si rozšíri podľa vlastnej potreby. Znáša 2-3 čisto biela vajcia. Inkubácia trvá okolo 25 dní. V sedenie na znáške sa samice sa samcom striedajú. Mláďatá opúšťajú búdku asi vo veku 2 mesiacov. Niekedy sa vracajú do búdky na prenocovanie. Rodičia je dokrmují ďalšie 4 týždne, než sa mladí úplne osamostatní.

Potrava:
Kŕmime podobne ako u ostatných druhov kakadu zmesou rôznych semien. Podávame proso, ryžou pšenicu, ovos, lesknica, kukuricu v rôznom štádiu zrelosti a zmes orieškov. Radi berú bobuľoviny ako jarabiny a šípky. Dopĺňame rôznym ovocím, zeleninou, zeleným kŕmením, piškóty. V čase hniezdenia pridávame naklíčené zrno, vaječnú míchanici, máčané biele pečivo. Krmivo obohacujeme o vitamíny a minerály pre lepší zdravotný stav papagájov.

Poddruhy:

    
* Kakadu žltolící Sulaweské (Cacatua s. sulphurea) - veľkosť 33 cm
    
* Kakadu žltolící ostrovné (Cacatua s. parvula) - veľkosť 33 cm
    
* Kakadu žltolící veľký (Cacatua s. Abbott) - veľkosť 40 cm
    
* Kakadu žltolící sumbský (Cacatua s. citrinocristata) - veľkosť 38 cm

Obrazek

O Kakaduovi bielom

23. července 2010 v 9:14 | Papoušek XXX
Trieda: Vtáky
Poriadok: papagáje (Psittaciformes)
Čeľaď: papagáje (Psittacidae)
Druh: Kakadu biely (Cacatua albumu)
Výskyt: Južná Ázia, Indonézia
Veľkosť: až 45 cm
Krúžok: 12 mm
Počet vajec: 2
Inkubačná doba: 28 dní
Potrava: zmes semien, rôzne bobule, ovocie, zelenina
Cena: 25000 - 30 000 Sk


Kakadu biely je jedným z najpopulárnejších kakaduů. Svoju obľubu si získal predovšetkým vďaka svojej láskavé a vľúdne povahe. Je naozaj prítulným spoločníkom. Nie je však vhodný pre začínajúcich chovateľov, nieto potom ako maznáčik pre deti. Vďaka svojej dlhovekosti (50-80 rokov) môže byť vaším celoživotným verným priateľom. Vyžaduje si však za to dostatočnú starostlivosť a pozornosť.
Klik na c.č
 
 

Reklama