O Kakaduovi Žltolícom

23. července 2010 v 9:25 | Papoušek XXX |  Cockatoo
Trieda: Vtáky (Aves)
Poriadok: Papagáje (Psittaciformes)
Čeľaď: Kakaduovití (Cacatuidae)
Druh: Kakadu žlutolící (Cacatua sulphurea)
Výskyt: Ostrovy Indonézie
Veľkosť: 33-40 cm
Krúžok: 9,5 mm
Počet vajec: 2-3 vajcia
Inkubačná doba: 25-28 dní
Potrava: Zmes semien pre veľké papagáje
Cena: Okolo 25 000Kč

Popis: Základná farbou kakadua žlutolícího je biela. Jasne žltú farbu má len Chocholček a Prius. Spodná strana letiek a chvosta sa vyznačuje svetle žltým nádychom. Zobák a nôžok šedočierny. Okružie oka biele. Pohlavia spoznáme podobne ako u ostatných kakadu podľa farby dúhovky. Samec má oko čiernohnedé a samice červenohnedé. Je si veľmi podobný s kakaduem žlutočečelatým, od ktorého sa líši len rozmermi.

Výskyt:
Obýva Indonézske ostrovy Celebes, Butóny, Malé Sundy a Flores, vysadený iv Singapure. Žije v dažďových lesoch i otvorenej krajine. Združuje sa do veľkých kŕdľov, ktoré sa vyznačujú charakteristickými hlasnými prejavmi. Časne z rána sa prilietajú nakŕmiť na banánovníkové a kukuričné plantáže. Živí sa tiež rôznymi bobuľami, orechy, hmyzom, výhonky a kvety blahovičník. Hniezdiť začína na jeseň vysoko v dutinách stromov.
Skoro všetky poddruhy sú ohrozené vyhynutím a na niektorých ostrovoch sa už vôbec nevyskytujú. Jedným z dôvodov je zlý stav životného prostredia (napr.: premena lesov v poľnohospodársku pôdu) a samozrejme ilegálne odchyt vtákov.

Chov:
Vďaka svojej otužilosti je ideálnym papagájom pre vonkajšie voliér. V dnešnej dobe je u nás hojne zastúpený a je docielená i odchovu. Vtáky umiestňujeme do voliéry s preletí aspoň 5 m, výška a šírka približne 2 m. Začiatku hniezdenia predchádza tok, kedy vtáky so vztýčenými Chocholček vykonáva snubný tanec pri ktorom samček pokyvuj razantne hlavou a vydáva vábivé zvuky. Najvhodnejší pre chov je kmeňová búdka o min. priemeru 40 cm a výškou 70 cm (aj viac). Vletový otvor si rozšíri podľa vlastnej potreby. Znáša 2-3 čisto biela vajcia. Inkubácia trvá okolo 25 dní. V sedenie na znáške sa samice sa samcom striedajú. Mláďatá opúšťajú búdku asi vo veku 2 mesiacov. Niekedy sa vracajú do búdky na prenocovanie. Rodičia je dokrmují ďalšie 4 týždne, než sa mladí úplne osamostatní.

Potrava:
Kŕmime podobne ako u ostatných druhov kakadu zmesou rôznych semien. Podávame proso, ryžou pšenicu, ovos, lesknica, kukuricu v rôznom štádiu zrelosti a zmes orieškov. Radi berú bobuľoviny ako jarabiny a šípky. Dopĺňame rôznym ovocím, zeleninou, zeleným kŕmením, piškóty. V čase hniezdenia pridávame naklíčené zrno, vaječnú míchanici, máčané biele pečivo. Krmivo obohacujeme o vitamíny a minerály pre lepší zdravotný stav papagájov.

Poddruhy:

    
* Kakadu žltolící Sulaweské (Cacatua s. sulphurea) - veľkosť 33 cm
    
* Kakadu žltolící ostrovné (Cacatua s. parvula) - veľkosť 33 cm
    
* Kakadu žltolící veľký (Cacatua s. Abbott) - veľkosť 40 cm
    
* Kakadu žltolící sumbský (Cacatua s. citrinocristata) - veľkosť 38 cm

Obrazek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama