O Kakaduovi bielom

23. července 2010 v 9:14 | Papoušek XXX |  Cockatoo
Trieda: Vtáky
Poriadok: papagáje (Psittaciformes)
Čeľaď: papagáje (Psittacidae)
Druh: Kakadu biely (Cacatua albumu)
Výskyt: Južná Ázia, Indonézia
Veľkosť: až 45 cm
Krúžok: 12 mm
Počet vajec: 2
Inkubačná doba: 28 dní
Potrava: zmes semien, rôzne bobule, ovocie, zelenina
Cena: 25000 - 30 000 Sk


Kakadu biely je jedným z najpopulárnejších kakaduů. Svoju obľubu si získal predovšetkým vďaka svojej láskavé a vľúdne povahe. Je naozaj prítulným spoločníkom. Nie je však vhodný pre začínajúcich chovateľov, nieto potom ako maznáčik pre deti. Vďaka svojej dlhovekosti (50-80 rokov) môže byť vaším celoživotným verným priateľom. Vyžaduje si však za to dostatočnú starostlivosť a pozornosť.
Klik na c.č


Tento kakadu je bielo sfarbený s výraznou širokou Chocholček. Spodná strana chvostových pier a krídla majú žltkasté farbu, zobák má farbu černou.Často sa však zdá byť skôr šedý. Očný prstenec má bledo modrý odtieň. Kakadu biely je naozaj veľkým papagájom. V dospelosti dosahuje dĺžku až 45cm. Najkúzelnejší na ňom je jeho akoby smejúca sa tvár. V skutočnosti sa samozrejme nesmú, ale tvar jeho zobáka a iskrivé oči vytvárajú dojem veselého úsmevu.

Kakadu biely pochádza z ostrovov Indonézie. Najčastejšie obýva lesy. Vyhľadáva skôr riedke porasty, močiare či planiny so samostatnými stromami. Väčšinou sa zdržujú v pároch alebo v malých skupinkách ktorých každú od troch do desiatich vtákov. Môžu sa však dočasne zoskupiť aj do pomerne veľkého kŕdľa až o päťdesiatich kusoch. Tento druh je ľahko rozpoznateľný aj zo značnej vzdialenosti. Vydáva totiž veľmi silný prenikavý krik. Za letu týmto neustálym krikom zostávajú medzi sebou kakaduové stále v kontakte. Vo voľnej prírode sa najčastejšie živia semenami, ovocím, bobuľami, orechy, hmyzom a larvami.
Teraz niečo o jeho chovu. Kakadu biely vie byť veľmi hlasný. Preto nie je zrovna vhodnou voľbou do vášho bytu v panelovom dome alebo kamkoľvek, kde by mohol rušiť vaše susedmi a dostať vás tým do problémov. Najviac sa svojím krikom prejavuje pri zotmení a niekedy aj skoro ráno za úsvitu. Kakadu biely je veľmi aktívna. Najradšej má, keď mu venujete svoju pozornosť, dotýkate sa ho a hráte si s ním. Je veľmi láskavým vtákom. Môže byť ale aj veľmi náročný. Ak je takto rozmazlování už odmala, vyžaduje rovnakú mieru pozornosti po celý život. Je známa veľa prípadov, kedy bol kakadu biely doslova závislý na svojom majiteľovi. Ich správanie, potom môže byť dosť nepredvídateľné. Sú to veľmi bystrí a šikovní vtáky. Vie sa naučiť veľa kúskov. Niektorí bieli kakaduové vedia výborne hovoriť. Najčastejšie sa naučia aspoň "ahoj". Keď hovorí, tak hovorí "svojim hlasom". Nezáleží na tom kto ho slovicka učia alebo kde je pochytia. To nie je u vtákov príliš obvyklé. Úplným opakom je napríklad papagáj žako Kongo. Ten pochytia od svojho učiteľa nielen slovko, ale aj jeho farbu hlasu.

Problémom pri jeho chovu je jeho neustála chuť niečo žuť. Ak by ste mu dali príležitosť, a nechali ho samotného bez dozoru vo vašom byte, je takmer 100%, že by ste svoj byt pri návrate našli dosť zdevastovaný. Stoličky, stôl, ostatné nábytok, okenné rámy a veľa ďalších vecí by si kakadu biely upravil podľa svojich predstáv. Preto je dôležité poskytnúť mu dostatok hračiek, vetvičiek a iného materiálu na okusovanie, aby ste tým uchránili váš nábytok. Ďalším problémom je, že jeho perie obsahuje pomerne vysoké množstvo prachu. Preto nie je vhodný pre alergikov. Jeho jemný pudrovitý prach sa dostane všade. Na vašu televíziu, šaty, na nábytok, ale vznáša sa aj vo vzduchu. Tento prach je u kakaduů bežný a vytvára sa, aby si zachovali perfektný stav a kvalitu operenia. Zabrániť prenikaniu prachu do ovzdušia môžete jedine častým rosením vášho miláčika.

Ako už bolo povedané, kakadu biely je tiež veľmi aktívny. Mali by ste mu preto poskytnúť tak veľkú klietku, ako to len priestory a rozpočet dovolí. Klietka by mu mala prinajmenšom dovoliť naplno roztiahnuť krídla. Uistite sa, že klietka je celokovová bez drevených častí. Títo vtáky sú veľmi silní a sú priamo majstri vo vyťahovaní skrutiek alebo čohokoľvek iného čo im stojí v ceste. Tiež zaistite dostatočne bezpečné zatváranie. Najvhodnejšia je visiaci zámok alebo systém zatvárania, ktorý vyžaduje vykonať dva súčasné kroky. Inak sa kakadu môže (as najväčšou pravdepodobnosťou sa mu to taky povedie) dostať ľahko von z klietky.

Ako stravu môžeme svojmu kakaduovi podávať zmes semien zloženú z kardy, slnečnice, ovsa alebo pšenice. Tiež si radi smlsnou na varených jedlách, ako napríklad na keli, a vôbec dokážu zjesť všetko jedlo, ktoré jeme aj my. Tiež milujú senegalské proso, jarabiny, šípky a rôznu zeleninu. Samozrejmosťou je aj dostatočné množstvo vždy čerstvé vody. Niektorí chovatelia tvrdia, že kakadu biely vie byť tiež veľmi vyberavý a často nechce prijať nové neznáme krmivo.

Pohlavia u kakadua bieleho je ťažko rozoznateľné. Niektoré literatúra tvrdí, že dospelé samičky majú červeno-hnedú očné dúhovku a hlavu, zobák a Chocholček menší ako samčekovia. Dospelé samce majú dúhovku čiernu. Prvé asi 4 roky vyzerajú mláďatá oboch pohlaví rovnako. V čase párenia sa môžu stať samce veľmi agresívne, a preto je nutné držať chovné páry samostatne. Najčastejšie toto obdobie začína na jar, ale v zajatí môžu nasadnúť iv inú dobu. Tento kakadu vie byť znamenitý rodič. Samička znesie väčšinou 2 vajíčka na ktorých sedí 28 dní. Mláďatá opúšťajú hniezdo až po 11 -14 týždňoch.

Obrazek
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 gfnjgvn | 16. prosince 2010 v 18:36 | Reagovat

dakujem velmi pekne je to pekne je tam vsetko co som potrebovala :-)  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D  :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama